Photo by Shuhe

Daxing Park Phase I

Beijing, China

Brief: BAM is pleased to announce the Shoukai Vanke Daxing Yihezhuang Project. Located at the midpoint to the much anticipated Beijing South airport, the site plugs into a subway line connecting to the future airport. With over twice the runway capacity of Beijing's current airport, this new south corridor promises to become key link for Beijing's citizens and visitors.

Landscape Planning: The Yihezhuang site is strategically planned by the Daxing government as a new city center. Therefore the site has provisions for a generous public open space creating a central urban park. The Vanke Shoukai Yigezhuang project flanks the central portion of this future city center public space.

The basic idea of the landscape design is a reaction against the flatness of the surrounding site area. In order to create a future entry gateway to the park space BAM developed a series of large landforms which create an undulating topographic gateway. The landforms and surrounding landscape design utilize a circular geometry to create a space that flows easily into the park. At the same time the circular spaces create powerful centers and gathering spaces.

Design Team: The BAM design team worked closely with Spark Architect's conceptual design to create a landscape which compliments the soaring cantilever of the architecture. The simple yet bold geometry of the architecture inspired a landscape design of similar ethos: strong geometry with simple and bold moves. The collaboration between Spark and BAM's design teams is now expanding into other Vanke projects such as the Jiugong Vanke Plaza Project.

Project Description: How does one interpret traditional Zen and Chinese garden elements in the landscape today? The Daxing Park Phase I attempts to create a park space that reinvigorates the cultural tradition of gardens in Asia.

The design utilizes a language of circles to settle the plan elements. A hardscape zone of black and white granite cobbles connects the mass of the architecture with a circular corner plaza of equal visual weight. Twenty-seven large granite boulders paired with Sabina chinensis define the edge of the circular plaza. The boulders also mask a temporary parking requirement by acting as curbstones.

Visually the composition of concentric radiations of the hardscape zone forge a strong connection with the compositions of the Zen rock gardens. At the same time they create powerful centers and gathering spaces. The center of the parking plaza again reinforces the Zen tradition: an asymmetrical composition featuring a sculptural Pinus tabulaeformis, regular stripes of Buxus, and two large low boulders. Elsewhere, moving towards the architecture one encounters a 7.6 ton fengshui Ball. The granite waterball glides silently on a thin film of water, a supersized reinterpretation of a kitsch Chinese garden element.

The softscape portion of the project interprets the circular plan elements as landforms. A slender side path to the architecture splits a great mounded landform with astonishing visual force. The exposed sides of the sliced mounds are detailed in an arching brick pattern, suggesting the mounds ruptured from the earth prior to the slice. A lurid field of Salvia farinacea unifies the sliced halves of the mound into a whole. Beneath the cantilever of the architecture the landscape defers, inverting the mound with a multitrunk Quercus mongolica at the center. A scattering of 19 white marble cubes populate the underside of the architecture, luring visitors to the seating within the softscape zone.

The Daxing Park site is located on a primary subway line directly between the center of Beijing and the new seven-runway Daxing Aiport. Planned carefully by the local government as a central park, the 800m long green space is developed in a public/private partnership. Underground parking structures, subway links, bus hubs, and retail are planned to allow the park space to function as a green transport hub. The project is innovative for its positioning of the retail directly on the park, assuming today’s shoppers and diners want more than just a visit to the mall and are looking for an all-day experience which may include the nature and culture of a Chinese park.

大兴公园1期

中国北京市大兴区义和庄地铁站

今天,该如何阐释传统的禅及景观中的中国园林元素?大兴公园1期试图创建一个复兴传统亚洲造园文化的公园空间。

设计利用了圆形的设计语言来设置平面元素。一个黑白相间的花岗岩石丁组成的硬质景观区域连接到建筑体及其视觉重量相等的圆形转角广场上。27个巨石及其配对的小圆柏定义了这个圆形广场的边界。这些巨石同时也作为满足临时停车要求的挡车石存在。

硬质景观同心圆的组成与禅意花园的组成,在视觉上建立了非常强烈的联系。同时也创造了强大的中心感及集散空间。停车广场的中心也强化了禅意的传统:一棵造型油松,规则条状种植的大叶黄杨篱及两个巨大匍匐的巨石构成不对称的特色元素。当走向建筑时,会遇到一个7.6吨重的风水球。花岗岩风水球静静的在薄薄的水面上转动,用一个大手笔来诠释一个通俗的中国造园元素。

项目的软景部分是用微地形来表达的。通向建筑的一条细长的小路劈开了一座小山丘,给人带来了强烈的视觉冲击。小山丘的切断面处是一道拱形的砖墙,好似在展示如何从土丘到被切开的过程。一片映入眼帘的蓝色鼠尾草花海将两片半山丘统一成了整体。在悬挑的建筑下,景观延伸至一个如反向山丘的下沉庭院内,一棵丛生蒙古栎伫立于中心。19个白色大理石的白色正方形座椅散落在建筑之下,吸引游客到这片软景区域中休憩。

大兴公园所在的场地位于北京市中心和大兴新机场之间的主要地铁线上。最早被当地政府规划为一个中央公园, 800米长的绿色空间开发成为一个公共/私密空间相结合的区域。在地下空间设有停车场、地铁的连接、公交枢纽及商业,使公园形成一个绿色的交通枢纽。该项目是商业定位结合公园的一个创新,可以想象一下,如今的购物者及食客不仅仅可以逛逛购物中心,而更能增加对自然风光及中国公园文化的全天候体验。

Related Projects

相关项目