10_year_masthead

WINTERGARDEN
冬季花园

NOODLE MODEL: CLIENT LOVES IT; HOW TO MAKE 60M LONG?

Alt text

Angus McDougal

The Wintergarden installation is an example of BAM’s developing an idea through an equal commitment to physical models and digital imaging software. The project was borne out of a model made from preposterous materials—noodles and sugar. From this miniature, and unlikely, beginning BAM designers worked together, drawing inspiration from everything from bio-luminescent underwater life to Italian bicycles to create the “Urchin Cloud”.
Alt text Here at BAM we embrace the latest in digitally driven modeling software and the possibilities for accuracy and detail that it provides while at the same time believing in the great importance of building actual objects in order to better understand the space we are working in and with.
With this project, BAM was brought in to create an installation for the cavernous lobby of a new hotel/shopping center in North Eastern China. We began with a model made out of food. Everyone loved it but it was clearly an impossible material, and method, for making a large-scale hanging sculpture. A list was compiled of characteristics to focus on—“fuzziness”, “translucency”, and “randomness”, to name a few—and with those in mind the development process began. Alt text The initial studies of the space focused on sun and shadow patterns in the building throughout the year. Modeling software was used to determine which areas of the space received the most light, which received the least, and when this was happening. Cross-sections of the building were examined for shadow patterns. Returning to the BAM Shape Lab, exhaustive shape studies were completed, heated arguments were had, and the form of the individual units that will make up the cloud was eventually decided upon with unanimous excitement. With the shape of the individual unit and the illuminating information provided by the sun studies, BAM went back to the 3D modeling and determined a number of possible overall shapes/sizes for the installation. Maps were made of “sun volumes”—three dimensional shapes representing varying light intensities within the installation space—arming BAM with an understanding of how to manipulate the piece for maximum effect.
Alt text Adhering to the belief that color is AWESOME, color combinations were modeled, tested, and stood up against what was already known about the site. In keeping with BAM tradition there was a constant back and forth between physical models and digital imaging; knowledge, and questions, gleamed from one hand of the process were tried against the other in order to further bolster the designers’ convictions. Physical models were made, transferred to the digital realm, and rendered in an exact 3D image of the works’ eventual home. Alt text As often happens when fabricating idiosyncratic ideas, this project will be built with individual pieces that can’t be found at your local building supply, or anywhere else for that matter. The process of manufacturing the nodes that serve as the core of our “urchins” has proven to be a bit of an uphill battle—time and again plastic manufacturers have told us that “it can’t be done”. The BAM team responds to statements of this nature with an unflappable optimism: “Of course it can, and we’ll do it ourselves”. As a result, all models and prototypes for the Wintergarden have been made in house by BAM designers. Alt text This massive art installation was opened on May 15, 2011. Alt text

在BAM,我们欢迎最新的数字模拟软件以及它带来的精确细节,同时也坚持通过制作实体模型来帮助我们直观地理解材料和空间。BAM如何将一个概念进行发展,并同时以数字模拟和实体模型的形式呈现的呢?冬季花园艺术装置的产生过程就是一个例子。它诞生于一堆看似荒谬的材料组合:面条、粉丝和白糖。

本项目是一个商业及酒店综合体巨大的中庭空间的艺术装置。对于那个用一大堆食材做成的最初模型,虽然大家都很喜欢,但很显然这些粘起来的面条绝不是可以建造如此大尺度悬挂装置的材料。因此我们将脑海里的概念提炼为了一些元素,譬如:模糊性、透明度、随机性等等,并将它们排列起来制作成一张数据表格,由此开始了方案的深化进程。

在研究空间的最初阶段,我们从光影入手,研究一年中太阳光与阴影在建筑中的变化。我们利用电脑模型找到空间中光照最多和最少的区域,再通过建筑空间的剖断面来进行验证,以此帮助形成装置的大致形状。接下来,在BAM的形体研究实验室里,经过无数详尽的试验和热烈的争论,我们最终一致通过地确定了组成星云的独立单元体形态。此后我们再次回到了电脑三维模型,将光照分析结果和单元体形态结合起来,产生出了一系列合理的总体形状和体量。这些三维的形体体现了装置所在空间中不同的光照密度,这些成果指导我们有效地利用单元体的不同排布来实现最佳的艺术效果。

跟其他特殊设计在实现过程中遇到的情况一样,这个项目中的单元体也需要特殊定制,而非能从任何建材市场中买到现成的零部件。为更好地指导施工团队进行施工,BAM设计团队在工作室中自己完成了连接中心部件和其他零部件的原始模型。

这个巨型艺术装置已于2011年5月15日完工。