3 Museums 1 Square Competition


The project Three Museums One Square offers an opportunity to express the city of Guangzhou’sculture, background and innovation by creating a state-of-the art cultural cluster in a park-like setting. The site is strategically situated to serve the core functions of Guangzhou and to manifest the features of regional Lingnan culture, while simultaneously enhancing modern living functions. In BAM's design, zones within the large area were first characterized in order to structure a user friendly environment. Multiple path scenarios were introduced to link all activities across the site. Under this framework, the landscape was sculpted and numerous sunken courtyards were incorporated, reflecting the figure-ground concept common to Lingnan architecture.

The framework of designing Lingnan square landscape can be approached through three facets of ideas. Within the vast area we first introduced characterized zones to fragment structures to a human friendly scale. In the following step, multiple path scenarios were created to facilitate all types of visitors. Landscape is then being formed and sculpted with many sunken courtyards in between, similar to the figure ground concept found in Lingnan architecture.

The landscape is comprised of various elements which connect the major north-south axis of the central park to the variety of urban condition which surround the site. Natural elements such as the Pearl River and the canal are connected to modern and historic cultural heritage sites, such as the Pagoda, preserved regions of the TIT zone, and museums through a network of courtyard spaces and allees, which take on different functions depending on their proximity to different urban programs. The northern portion of the park, with its commercial focus is also charged with integrating the existing natural conditions of the river and canal with the base of the iconic Canton Tower. The canal, which is already a popular recreational site for locals, acts as the central focus for the entry into the park, with a series of water plazas and a small wetland basin, marking the entry into the park.

UNStudio Amsterdam: Ben van Berkel, Caroline Bos, Astrid Piber with Juergen Heinzel, Mo Ching Ying Lai and Marc Salemink, Tom Minderhoud, Luke Tan, Soungmin Yu, Thomas van Bekhoven, Philipp Meise, Yi-Ju Tseng, Di Wu

UNStudio Shanghai : Hannes Pfau with Emma Wang, Yeojoon Yoon, Kai Liao

CSADI : 高思, 汤鹏,曾真

Bartenbach (lighting design)

Arup (traffic, sustainability , structure)

3+1 Museums on UNStudio's Website



岭南广场的景观构架可以由三个面向探讨。在诺 大范围当中首先我们导入分区特色的概念细化硬 件构架至亲和的尺度,接着,藉由不同使用功能 吸引不同族群访客创造出多元的路径选择。景观 的造型由此衍生,并且在其中引入虚与实的岭南建筑操作概念,围塑出不同的院落与下沉广场,让整体景观更动态立体。